Ako rozumieť jednotlivým ukazovateľom BalanceTestu? (Časť 2)
- Vaša ochrana | Profil 11 mastných kyselín
Tento index meria 11 mastných kyselín, ktoré spoločne tvoria približne 98% mastných kyselín v krvi. Mastné kyseliny zahŕňajú nasýtené, mononenasýtené (omega-9) a polynenasýtené (omega-6 a omega-3) mastné kyseliny. Mastné kyseliny omega-6 a omega-3 si telo nevie vyrobiť, preto je nevyhnutné ich získavať zo stravy. Sú uložené v bunkových membránach a ich metabolity (signálne molekuly a lokálne hormóny) regulujú zápal a kontrakciu hladkého svalstva v celom tele.
Produkcia týchto látok (signálnych molekúl a miestnych hormónov) určuje, či súčasné strava spôsobuje priamo zápalové procesy v tele alebo existuje riziko vzniku zápalov alebo je protizápalová. Dlhodobo prozápalová strava môže byť pre vaše zdravie zničujúca. Cieľom je získať hodnotu nad 90%, ktorá znamená, že vaša strava je protizápalová a ste chránení.
-> Aké sú riziká pri hodnote 90% a nižšie?
Hodnota profilu mastných kyselín 90% a nižšia značí, že chýbajú kyseliny nevyhnutné pre správne fungovanie buniek a homeostázy. Najčastejšie sa jedná o EPA, DHA a AA. Nízka hodnota koreluje s rizikami ako pri omega-3 indexe a pomere omega-6:omega-3 viď nižšie.
Cieľom je získať hodnotu nad 90%, ktorá znamená, že vaša strava je protizápalová a ste chránení.
- Hladina omega-3 | Omega-3 index (EPA + DHA)
Určuje množstvo (hladinu) omega-3 (EPA a DHA) v porovnaní s ostatnými mastnými kyselinami nájdenými v krvi a mala by byť nad 8% z celkovej hodnoty mastných kyselín. Omega-3 (EPA a DHA) sú základnými stavebnými prvkami bunkových membrán, a ak ich hladina klesne pod 4%, telo môže mať problém s udržiavaním normálneho vývoja buniek a tkanív. Omega-3 (EPA) je najviac koncentrovaná v krvi, svaloch a tkanivách. Omega-3 (DHA) je obsiahnutá hlavne v mozgových bunkách, spermiách a očiach. DHA je zásadná pre normálny funkčný vývoj mozgu a sietnice, najmä u predčasne narodených detí. DHA je nevyhnutná pre prenatálny vývoj mozgu a predstavuje až 40% membránových fosfolipidov mastných kyselín v mozgových bunkách (neurónoch).
Hladina omega-3 (EPA + DHA) priamo ovplyvňuje stav celého organizmu, najmä srdca, krvného obehu, mozgovej činnosti, ochranného účinku na nervovú sústavu (neuroprotekcie), biogenézy fotoreceptorov.
-> Čo sa deje pri nízkej hladine EPA a DHA pod 8%?
Vaša strava obsahuje malé množstvo protizápalových omega-3 (EPA a DHA).
Váš stav:
Prebiehajúce zápalové procesy v tele, ktoré sú primárnou príčinou všetkých kardiovaskulárnych a ďalších ochorení spojených s nedostatočným príjmom protizápalových živín (životným štýlom). Chronické zápaly sú príčinou prevažnej väčšiny civilizačných a neprenosných ochorení.
Riziká:
Únava a znížená obranyschopnosť, artritída, začervenanie, opuchy, bolesti svalov, chronická bronchitída, sinusitída, ochorenia srdca, rakovina*, zápaly prostaty, infekcie močového traktu, fibrocystóze prsníka, náhla srdcová smrť, akútny koronárny syndróm, mŕtvica, infarkt, smrť zo všetkých možných príčin, strata kognitívnych funkcií, demencia, zrýchlené starnutie, ochorenia očí (suchosť). Choroby obehovej sústavy sú najčastejšie príčiny úmrtia, každý 2-3 človek.
* Rakovina nemôže rásť keď neprebieha zápal.
- Pomer omega-6:omega-3 | Pomer – AA:EPA
Určuje, či strava je vyvážená, nevyvážená alebo prozápalová. Prebytok rastlinných omega-6 mastných kyselín spôsobuje prozápalové prostredie v organizme. Správny pomer omega-6 (AA):omega-3 (EPA) by mal byť pod 3:1. Správna rovnováha omega-6 a omega-3 je dôležitá pre udržanie normálneho vývoja buniek a tkanív (homeostázy) a pomáha telu riadiť zápal.
U mnohých chorôb a ťažkostí súvisiacich s nezdravým životným štýlom sa pozorovala nerovnováha medzi omega-6 a omega-3 mastnými kyselinami. Správna rovnováha medzi omega-6 a omega-3 je rozhodujúci pre zdravie všetkých tehotných žien a ich detí, pretože vyvíjajúci sa mozog a nervový systém dieťaťa vyžaduje veľké a vyvážená množstvo omega-6 a omega-3, ktoré musia pochádzať od matky. Správna rovnováha podporuje duševné zdravie a nervové funkcie, zdravé srdce a obehový systém, žalúdok, črevá, pľúca, pokožku. Naša súčasná strava obsahuje prevahu, až 15x i viac prozápalových omega-6 z obilnín a niektorých rastlinných olejov (napr. slnečnicový, kukuričný olej). Zodpovedá tomu aj zloženie nezdravých kŕmnych zmesí pre zvieratá.
-> Čo spôsobuje zlý pomer omega-6:omega-3?
Vaša strava obsahuje nadbytok omega-6 a nedostatok omega-3. Je teda prozápalová.
Deficit EPA + DHA a prebytok kyseliny arachidónovej (AA) spôsobuje:
Konštantné uvoľňovanie protizápalových prostaglandínov PGE2 a deštrukčných enzýmov matrix metaloproteinázy (MMP). *
Choroby:
Postihnutie kostí (osteoporóza), poškodenie chrupaviek (artróza), artritída (kĺby), postihnutie ciev (vysoký krvný tlak, ateroskleróza – kôrnatenie tepien, kŕčové žily, hemoroidy), postihnutie mozgu (neurodegeneratívne choroby: Alzheimer, Parkinson), postihnutie tkanív (nádorové bunky, metastázy, rakovina), zrýchlené starnutie, ADHD.
* Ak je pomer omega-6omega-3 vyšší ako 3:1, znamená to stav zvýšenej zápalovosti v tele. V prvej fáze ešte nespôsobuje závažnejšie škody, len vyvoláva nepriaznivé reakcie (edém). Ak však v tele chýbajú protizápalové polyfenoly, dochádza k likvidácii vnútrobunkových lyzozómov, ktoré produkujú deštrukčné enzýmy MMP (matrix metaloproteinázy), ktorý už spôsobujú vážne problémy. V prvej fáze je teda najdôležitejší pomer omega-6:omega-3 (mal by byť 3:1 a nižší).
- Efektivita tvorby kyseliny arachidónovej (AA)
Tento index ukazuje, ako účinne je omega-6 – kyselina linolová (LA) premenená v tele na omega-6 kyselinu arachidonovú (AA). Účinnosť tvorby AA by mala byť nad 30%, aby bola podporená potreba tela pre túto nevyhnutnú esenciálne kyselinu. Nízka hladina môže byť dôsledkom zníženej enzymatickej aktivity alebo nedostatočnej spotreby omega-6 linolovej kyseliny (LA) kvôli nízkotučnej diéte. Nízka hladina AA môže viesť k častejším infekciám alebo pomalému hojeniu rán.
-> AŽ 95% testovaných má dostatok alebo prebytok AA
Aj keď väčšina z nás má dostatok alebo prebytok kyseliny arachidonovej, tak kritickú skupinou sú ženy a mladé mamičky, ktoré kladú dôraz na nízkotučnú diétu a vyhýbajú sa z nevedomosti všetkým tukom, tiež esenciálnym (omega-6 a omega-3).
Kyselina arachidonová (omega-6) hrá dôležitú úlohu predovšetkým v dojčenskej výžive a je zvlášť dôležitá pre vývoj mozgu a nervového systému dieťaťa. Deti nemôžu AA syntetizovať a musia ich prijímať v strave, formou materského mlieka alebo pomocou doplnkov stravy. Jedno je jasné, bez tukov zdravo žiť nemôžeme. Diéty vyhýbajúce sa akejkoľvek forme tuku môžu byť veľmi nebezpečné pre zdravie a vývoj. Na druhú stranu nadmerná konzumácia je tiež rizikovým faktorom.
- Index tekutosti (priepustnosti) bunkovej membrány | Pomer nasýtených tukov: EPA + DHA
Pomer medzi nasýtenými mastnými kyselinami (tukmi) a omega-3 esenciálnymi mastnými kyselinami s dlhými reťazcami (EPA) a (DHA) svedčí o priepustnosti a tekutosti bunkovej membrány. Čím viac nenasýtených tukov je prítomných v bunkovej membráne, tým je membrána tuhšia, menej tekutá, menej priepustná a naopak. Čím viac omega-3 polynenasýtených tukov s dlhými reťazcami (EPA a DHA) je prítomných v membráne, tým je membrána viac tekutá, elastická a priepustná pre živiny.
Cieľom je mať index pod hodnotou 4:1. Zloženie a celková štruktúra bunkovej membrány sú rozhodujúce pre zdravie buniek a teda pre celé telo. Na jednej strane membrána musí byť dostatočne pevná, aby poskytovala robustnú bunkovú architektúru. Na druhej strane rovnaká membrána musí byť dostatočne priepustná, aby sa živiny mohli dostať dovnútra a odpadové produkty vo vnútri buniek sa nehromadili a mohli ísť von. Vďaka tekutosti potom bunkové receptory môžu voľne „preplávať“ v jej lipidovej dvojvrstve. Bunkové receptory v lipidovej dvojvrstve plnia funkciu určitých záchytných miest, čiže staníc pre hormóny a ďalšie bioaktívne živiny, ktoré majú priamy vplyv na životnosť buniek.
Fakty o bunkovej membráne:
Ľudský organizmus je zložený z cca 50 biliónov buniek. Každá je chránená bunkovou (cytoplazmatickou) membránou tvorenou dvojitou vrstvou fosfolipidov (mastnými kyselinami a proteínmi). Ak bunková membrána nemá správny pomer (3:1 a nižšie) esenciálnych omega-6:omega-3, narušuje to správnu funkciu bunky.
-> Čo znamená výsledok testu vyšší ako 4:1?
Vyšší pomer ako 4:1 má za následok:
- Vaša strava neprispieva k dobrej priepustnosti a vstrebateľnosti hormónov a živín: kyslík, glukóza, vitamíny, minerály
- Nedostatočnú látkovú výmenu na bunkovej úrovni, zlú detoxikáciu
- Prozápalové prostredie v bunkách
- Index mentálnej stability „duševnej rovnováhy“ | Pomer – AA: EPA + DHA
Pomer medzi omega-6 kyselinou arachidonovou (AA) a omega-3 (EPA a DHA) odráža stav súvisiaci s náladou a psychickym rozpoložením. Tento index by mal byť pod 1:1. Ak máte hodnotu vyššiu ako 1:1, zmeňte svoj stav príjmom omega-3 (EPA + DHA) s polyfenolymi.
Existuje dostatok dôkazov, že nerovnováha mastných kyselín môže vyvolávať depresie a EPA a DHA pôsobia ako stabilizátory nálady. Dostatočný príjem EPA a DHA znižuje pocity hnevu, agresivity a úzkosti a zvyšuje kognitívny výkon. Detstvo a staroba sú kritické a zraniteľné obdobia života, kedy je dostatočný príjem EPA a DHA zásadný pre správne fungovanie mozgu. Nedostatok omega-3 (EPA a DHA) je spájaný s ťažkosťami pri učení, zhoršenou pamäťou a výkyvmi nálad.
To môže fungovať tak, že keď sú neuróny stimulované neurotransmitermi, ako omega-3 EPA a DHA z morských zdrojov, tak omega-6 kyselina arachidonová (AA) je uvoľňovaná z lipidovej dvojvrstvy a metabolizovaná v mozgu, čo vedie ku vzniku množstva bioaktívnych zlúčenín, ako sú prostaglandíny, tromboxány, leukotriény, lipoxiny, resolviny a proteíny, vrátane neuroprotektinu D1 z voľnej DHA.
Tieto bioaktívne tkanivové hormóny majú význam pre reguláciu jemnej motoriky, môžu modulovať a ovplyvňovať niekoľko ciest spojených s neurotransmitermi, ako sú serotonín, noradrenalín, ktoré ovplyvňujú rýchlosť srdcových kontrakcií, acetylcholín ovplyvňujúci schopnosť udržania pozornosti a dopamín ovplyvňujúci schopnosť učenia sa.
-> Čo značí výsledok indexu nad 1:1?
Strava neprispieva k duševnej rovnováhe. Deficit EPA a DHA môže spôsobovať výkyvy nálad, depresiu a agresivitu.